Σχετικά με εμάς

Το 2012 ο Αλέξανδρος Ξηρομερίτης μαζί με την Χριστίνα ξεκίνησαν την δημιουργία του οικογενειακού αμπελώνα, σε ένα ιδανικό οικοσύστημα για την καλλιέργεια του αμπελιού, φυτεύοντας τον πρώτο αμπελώνα δέκα στρεμμάτων με ποικιλίες Syrah. Merlot , cabernet , sauvignon blanc, ροδιτη, ξινόμαυρο και αγιωργίτικο. Το πάθος και το μεράκι των δύο νέων για την καλλιέργεια και φροντίδα του πρώτου αμπελώνα . Ταυτόχρονα επιδίωξαν την φύτευση νέων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες σε συνδυασμό με τις σπουδές του Αλέξανδρου στην οινολογία- τεχνολογία ποτών στο ΤΕΙ Δράμας . Το 2012 μέσα στο χώρο των αμπελώνων δημιουργήθηκε το οινοποιείο εμφιαλωτήριο και έγινε η πρώτη οινοποίηση – εμφιάλωση . Σήμερα, ο ιδιόκτητος αμπελώνας φτάνει τα 20 περίπου στρέμματα και η καλλιέργεια του σταφυλιού γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Στόχος είναι η παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι για την παραγωγή εύγεστων και αξιόλογων κρασιών. Η γνώση και η παρακολούθηση της εξέλιξης της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία, σε συνδυασμό με τη χρήση πιο παραδοσιακών και κλασικών μεθόδων, οδηγεί στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Από σταφύλια του ιδιόκτητου αμπελώνα παράγονται τα κρασιά του«Κτήματος Ξηρομερίτη» που είναι: το «ξηρομερίτης» ένα ξεχωριστό κρασί παλαίωσης με την κλασική μέθοδο ,ένα κρασί ΠΓΕ ( Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και το λευκό ξηρό «Ξηρομερίτης», το «Μούσες» ενα ημιγλυκο κρασί (λευκό, ροζέ και ερυθρό), το «Ιρις» ενα ξηρό κρασί(ερυθρό και ροζέ), το«ξινομαυρο» ενα ιδιαίτερο μονοποικιλίακο 100% (ερυθρό και ροζέ), το «ΑΕΛΙΑ» ξεχωριστό ερυθρό γλυκό κρασί. Παράλληλα παράγονται και τα γνήσια αποστάγματα τσίπουρου με ή χωρίς γλυκάνισο σύμφωνα με τους παραδοσιακούς τρόπους.
Το ασύχαστο πνεύμα της Χριστίνας σε συνδυασμό με τις σπουδές της (αρτοποιία – ζαχαροπλαστική) εκμεταλλευόμενη τις λοιπές καλλιέργειες του κτήματος από φρούτα εποχής ξεκίνησε μια παράλληλη μονάδα παραγωγής παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδων και σιρόπια διατηρώντας την σπιτική φροντίδα, επιλέγοντας φρούτα του κτήματος και άλλων τοπικών παραγωγών , χρησιμοποιώντας αγνά υλικά , χωρίς συντηρητικά, με παλιές συνταγές ( της μαμάς και της γιαγιάς) διατηρώντας την παράδοση.Το 2013 δημιουργήθηκε ένας ξεχωριστός χώρος στο κέντρο της πόλης Κατερίνης ( Ξηρομερίτου 4) όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν τα προϊόντα μας, κρασιά, γλυκά και μαρμελάδες.

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο με άδεια από το Ε.Ο.Τ. Καλέστε μας για να κλείσετε ραντεβού για την επίσκεψή σας.